Wetgeving omtrent luchtbuks

Al jaren wordt er in Nederland met veel plezier met luchtbuksen geschoten. Door de jaren heen is de wetgeving omtrent luchtbuksen vaak veranderd. In dit artikel geven wij een klein overzicht van wat wel- en niet mag.

 

Minimum leeftijd luchtbuks

Aan het kopen van een luchtbuks zit een minimum leeftijd verbonden van 18 jaar. Iedereen die 18 jaar of ouder is mag dus volgens de wetgeving over een luchtbuks beschikken en deze ook gebruiken. Aan de kracht van een  luchtbuks en kaliber zitten geen regels aan verbonden.

 

Ook aan de plaats waar je de luchtbuks gebruikt zitten regels verbonden. Er mag alleen met een luchtbuks geschoten worden op eigen terrein of op een schietbaan. Het gebruik in openbare locaties of op de openbare weg is niet toegestaan.

Vervoeren van een luchtbuks

 Aan  het vervoeren van je luchtbuks zijn regels verbonden. Als je de luchtbuks van A naar B wilt vervoeren is het verplicht dat de luchtbuks niet onmiddellijk voorhanden is. Dat wil dit zeggen: De luchtbuks moet dermate goed verpakt zitten dat hij niet direct voor gebruik klaar ligt. Hij moet buiten handbereik zijn én de luchtbuks moet ongeladen zijn. Een goede hoes (foudraal) is daar prima voor. Geweertassen besteld u hier.

 

Gebruik van dempers luchtbuks

Tot slot gaan we het nog even kort hebben over de regels met betrekking tot het gebruik van een demper op jouw luchtbuks. Allereerst moeten we even vermelden dat er met betrekking tot het gebruik van dempers voor luchtbuks geen regels of wetgevingen zijn die het verplichten om een demper te gebruiken. Wel is het zo dat als jij een demper wilt gebruiken, dat deze demper uitsluitend geschikt moet zijn voor een luchtbuks. Helaas zijn er niet voor alle luchtbuksen een demper. Er zijn ook luchtbuksen die vanaf de fabriek voorzien zijn van een demper, bij sommige kun je ze ook er los bij kopen.

Hopelijk hebben we jou een beter beeld kunnen geven over de regels en wetgevingen die gelden voor het gebruik en bezit van een luchtbuks. Mocht jij nog vragen hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Benieuwd naar ons aanbod in luchtbuks? Klik dan hier.

 

Alle producten die op onze site staan zijn vrij te koop zonder verlof/vergunning. Voor een aantal producten geldt er echter wel een minimumleeftijd van 18 jaar welke wordt gecontroleerd door middel van een kopie legitimatie of via de Post NL ID-verificatieservice.